ФИФА заплаши Англия и Шотландия с жестоки санкции

Петък, 4 Ноември, 2016

ФИФА няма да прави отстъпки и продължава да настоява, че играчите на Англия и Шотландия нямат право да излизат на терена с траурни ленти, на които ще бъдат изобразени макове. Световната квалификация между двата отбора ще се проведе на 11 ноември. На този ден страните от Британската общност почитат всички паднали войници.

Генералният секретар на ФИФА Фатма Самура подчерта, че ако забраната бъде нарушена, Футболните асоциации на Англия и Шотландия ще бъдат строго наказани. 
 
„Бихме могли да направим много изключения, но правилата са едни и същи за всички. Великобритания не е единствената страна, която е пострадала в резултат на войни. Сирия е един пример. На моя континент в продължение на много години има война. Единственият въпрос е защо трябва да правим изключение за една държава, а не за другите? Те просто трябва да разберат, че са част от играта, и трябва да бъдат готови за всякакъв вид санкции или мерки за нарушаване на правилата”, каза Самура в интервю за Би Би Си.
 
През 2011 г. в подобна ситуация ФИФА позволи на Англия да носи траурни ленти на ръкавите в приятелския мач срещу Испания, но оттогава много неща се промениха, включително ръководството на организацията. 
 
Англия и Шотландия обаче ще излязат на терена с траурни ленти и червен мак върху тях, въпреки забраната на ФИФА.


Източник: Novsport.com