Моуриньо напълно подкрепи разширяването на формата на Световното първенство

Вторник, 10 Януари, 2017

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо напълно подкрепи разширения формат на световните финали, гласуван днес от ФИФА. Според новите правила, от Мондиал 2026 на финалите ще участват общо 48 държави в 16 групи по три.

Европейската асоциация на клубовете изрази недоволство от промените преди срещата в Цюрих, н Моуриньо одобрява реформата.

„Напълно подкрепям. Като клубен мениджър – ако разширяването значи повече мачове, по-малко почивка и по-малко предсезонна подготовка за играчите, бих казал „не”. Но е важно критиците да анализират и разберат, че разширяването не означава повече мачове. Играчите са защитени и клубовете са защитени по този начин”, каза Моуриньо за сайта на ФИФА.

„Предпочитам групите от по три отбора. Два мача и после елиминации или си отиваш вкъщи. По този начин двата мача в групата са ключови и направо идват елиминациите, което носи дори повече емоция. Отборите с по-малък потенциал и опит вероятно ще изиграят два мача и ще се приберат у дома. Но ще го направят като ще израснат и ще добият опит на терена, което ще се добави към паричните печалби от участието на финалите, включително още инвестиции във футболната инфраструктура”.

„Разширяването означава, че Световното първенство ще бъде още по-невероятно социално събитие. Повече държави, повече инвестиции в инфраструктура в различни държави, в юношески футбол. Повече нации на финалите значи повече страст, повече щастие, повече ентусиазъм. Повече държави значи повече африканци, азиатци и американци заедно. Футболът се развива в клубовете, така че не можем да очакваме някакво страхотно качество на световни финали. Световното първенство е социално събитие и футболът не може да пропусне възможността да отразява страстта на феновете”, обясни Моуриньо.


Източник: Novsport.com